Особливості цукрової кукурудзи та її вирощування.

Вимоги цукрової кукурудзи до умов.


Тепло.

Кукурудза цукрова відноситься до теплолюбних культур. Мінімальна температура проростання насіння цукрової кукурудзи 10-12 ° С (при таких температурах сходи з'являються через 3 тижні і можуть сильно зріджуються), оптимальна - 23-28 ° С (сходи з'являються через тиждень).

Особливості цукрової кукурудзи та її вирощування - фото1

Рослини цукрової кукурудзи особливо потребують тепла в період формування качанів. Сходи можуть пошкоджуватися весняними заморозками. У фазі 2-3 справжніх листків рослини кукурудзи витримують заморозки до -2 ° С. При -4 ° С сходи гинуть.
У період цвітіння висока температура повітря (понад 30 ° С) негативно впливає на життєдіяльність пилку,
погіршується запліднення, в результаті чого знижується урожай і погіршується якість врожаю.

Світло.

Також слід зазначити, що цукрова кукурудза - рослина короткого дня. Вона вимагає хорошого сонячного освітлення. При нестачі світла утворює менше листя і качанів, якість їх різко знижується.
Рослини кукурудзи високо вимогливі до світла, в тіні не утворюють качанів.

Особливості цукрової кукурудзи та її вирощування - фото2

Волога.

До вологи цукрова кукурудза менш вимоглива, проте в період появи сходів і, особливо в період початку викидання волоті, цвітіння і через 15-20 днів після цвітіння потреба в воді найбільш висока.
Протягом вегетації потреби рослин у волозі неоднакові: на початку росту вони невисокі, під час інтенсивного наростання вегетативної маси - найвищі, при дозріванні в фазу молочної стиглості поливи практично припиняють. Критичний період по водоспоживанню культури - фаза викидання мітелок - формування качанів (за окремими даними критичний період триває до збирання врожаю культури).

Особливості цукрової кукурудзи та її вирощування - фото3

Величина і якість врожаю багато в чому залежать від хорошого забезпеченості вологою в період формування і наливу зерна, а потім потреба в воді скорочується. Тривала посуха може призвести до невиконання качанів.
Однією з ознак нестачі води або дії на рослини надвисоких температур є скручування листя кукурудзи цукрової. Такий стан називають іноді «ананасно» через схожість зовнішнього вигляду рослин кукурудзи з верхівкою ананаса.
Також необхідно пам'ятати, що кукурудза цукрова менш посухостійка, ніж кукурудза кормова.

Грунти.

До грунтів вона помірно вимоглива і добре росте на легких родючих ґрунтах. Невелику кислотність витримує, але при pH нижче 5 хворіє.

Конвеєр.

Для того, щоб качани в молочно-воскової стиглості надходили до споживача протягом 1,5-2 місяців і більше, слід підбирати гібриди цукрової кукурудзи, виходячи з різного вегетаційного періоду, або висівати насіння в 3-4 строки з інтервалом 15-20 днів .

Особливості цукрової кукурудзи та її вирощування - фото4

Особливі елементи в технології вирощування цукрової кукурудзи.

Запилення.

Кукурудза цукрова запилюється вітром, тому її необхідно сіяти суцільним ділянкою, а не в ряд у вигляді лаштунки, так як через неповне запилення на початках спостерігається череззерніце (невиконаний качан).
При неможливості посіяти кукурудзу суцільним ділянкою рослини, які ростуть окремо, в тиху погоду вранці штучно запилюють - струшують.
Посіви цукрових кукурудзи можна розміщувати поблизу посівів кормової кукурудзи (ізоляція 800-1000 м), оскільки ці підвиди можуть перезапилюватися між собою, що може привести до зниження якості зерна та погіршення смакових якостей цукрової кукурудзи.

Збір врожаю.

Збирати качани цукрової кукурудзи рекомендується при температурі нижче 20-22 градуса, ввечері після 18 години, або вранці о 7:00. Тому що при підвищених температурах цукру перетворюються в крохмаль і кукурудза втрачає свої особливі смакові властивості, а також негативно впливає на якість консервованої продукції.

Особливості цукрової кукурудзи та її вирощування - фото5